Jaartotaal

Dit kort verhaal heb ik geschreven voor de Leesloop, die onlangs werd georganiseerd door Stefan Boonen en Ludo Teeuwen. Het verhaal is niet echt gebeurd. Maar ik kan me voorstellen dat het zou kunnen gebeuren.

Het is 31 december, half zeven ’s avonds. De voorbereidingen voor oudejaar zijn net achter de rug. Het huis aan de kant. De tafel op z’n mooist. De drank gekoeld. Nu is het enkel nog wachten op onze gasten. Het jaar is bijna uitgeteld.

In mijn werkkamer grijp ik nog even naar mijn notaboekje waarin ik al het hele jaar mijn looptrainingen en mijn wedstrijden had bijgehouden. Na mijn loopje van gisteren was het tijd om het maandtotaal voor december af te sluiten. Als ik het juist had berekend, zou ik december met genoeg loopkilometers kunnen afsluiten om mijn jaardoelstelling te bereiken. 2016 kilometer ging ik lopen in 2016. Dat had ik me in januari voorgenomen. Ik telde snel de vijftien trainingen van december bij elkaar en voegde ze toe aan het jaartotaal. Oei. Dat klopt niet. Nog eens narekenen. Oh-oh. Ik had in totaal 2011 kilometer. Het getal staarde van mijn rekenmachine terug naar mij. Dat is geen 2016.

Ik had me zeker en vast ergens misrekend. Ik keek het nog eens na. Verdorie. 2011. Vijf kilometer te kort. Maar vijf kilometer. Ik keek naar de klok. Kwart voor zeven. Een beetje nerveus wandelde ik terug naar de woonkamer en vertelde mijn vrouw over mijn vergissing. Ze keek me aan met die blik.

“Je bent toch niet van plan om dat stuk nu nog te gaan lopen?”, vroeg ze, wetende dat het precies dat was waarover ik nu aan het piekeren was.

“Nee…”, zei ik. “Ik denk het niet… Ach, tweeduizend zestien is ook maar een getal. Niet meer dan dat.”

“Loop volgend jaar gewoon vijf kilometer extra”, adviseerde mijn vrouw, immer praktisch denkend.

“Tja…”, zei ik, nog steeds piekerend, terwijl ik terug naar mijn werkkamer stapte. Maar ja, dacht ik. Het jaar is dus eigenlijk niet af. Kan ik nu wel echt mee vieren? Er ontbreekt een stukje in mijn puzzel. Maar wat is er toch met 2016 kilometer? Waarom die obsessie voor getallen? Waarom loop ik bij trainingen altijd dat rondje meer om aan een rond getal te komen? Waarom hol ik de straat nog eens op en af om boven een uur te geraken? Is dat niet een beetje zielig allemaal?

Ik keek opnieuw naar de klok. Tien voor zeven. Om acht uur kwamen onze gasten. Ik kon nog. Ik moest niet ver. Ik kan er iets van maken. De kortste training van het jaar. Vijf kilometer. Dat is ook iets bijzonders. OK.

Ik schakelde naar mijn looproutine. Buitentemperatuur controleren. Laagjes loopkleding berekenen. Het vriest maar het is droog. Mooi. Ik ging me omkleden. Toen ik in mijn loopkleding terug in de woonkamer kwam verkondigde ik met een uitgestreken gezicht: “Ik ga de kortste training van het jaar doen. En ik ben zeker op tijd terug.”

“Gij zijt echt zot. Stekezot.”, verklaarde mijn vrouw.

Ik slikte mijn wederwoord in en huppelde het huis uit, het duister in. Het vriesweer omarmde me. Een koude wind door mijn kleren. Snel zocht ik mijn ritme, mijn tempo, mijn ademhaling. Het was rustig, geen andere lopers te zien. Wie gaat er ook lopen op oudejaarsavond?

Ik mijmerde over het voorbije jaar terwijl ik aan een vlot tempo mijn straat uitliep. De hoogtepunten, de dieptepunten. Een verzopen training in een warm zomeronweer. Die ene wedstrijd, weliswaar zonder PR, maar met een euforische langgerekte eindsprint. Een rustig loopje met een goede vriend die zijn hart uitstortte. Een zwerftocht op vakantie waarop een ree vlak voor me opdook uit de bosjes en zowel elegant als hoekig van me wegsprintte. Een lange duurloop waarop ik de man met de hamer tegenkwam, maar na vijf minuten weer verder kon. Een nachtelijke training onder een parelende sterrenhemel.

Oeps, hier moet ik rechtsaf of ik ben niet op tijd thuis en – nog erger – dan loop ik meer dan 2016 kilometer. Mijn adem maakt wolkjes onder de straatlichten. Ik ruik wat er binnen in de huizen wordt klaargemaakt. Een kakofonie van eindejaarsmenus. Als je hongerig bent ruik je beter.

Ik ren een kort stukje door het gras. Het is zo koud dat het gras kraakt onder mijn voeten. Ik zie mijn langgerekte schaduw naast me lopen. Zoveel slanker dan ik ben.

Waarom doe ik dit? Ben ik echt een dwangmatige loper? Misschien ben ik wel zot. Steek me in een dwangbuis. Maar mijn gedachten – en mijn benen – zijn vrij.

Ik loop terug mijn straat in. Het hek piept me welkom. De warmte binnen doet mijn bril beslaan. Door de wasem zie ik mijn vrouw met haar ogen rollen. Maar ik denk – misschien maak ik het me wijs – dat ze ook flauwtjes glimlacht.

Onder de douche glimlach ik ook. 2016. Wat gaat het volgend jaar brengen?

Advertenties

12 thoughts on “Jaartotaal

 1. Mooi Jeroen, en misschien gebeurd het nog wel echt. Het jaar is nog niet uit, ik zie het zo gebeuren. Fijn eindejaar en het allerbeste in 2017.
  Groeten,
  Joahn

 2. Mooi verhaal Jeroen! En dat het niet echt gebeurd is, is volgens mij enkel te verklaren door het feit dat je reeds 2016 km had op 30 december….
  Veel loopplezier en nog meer verhalen in 2017!

 3. Mooi geschreven Jeroen! En het verhaal is misschien wel minder denkbeeldig dan je zou denken (zeker als je de eindejaarsnacht vervangt door een dag in de laatste periode van de marathonvoorbereiding).
  Geniet van de eindejaarsfeesten en ik toast met jou op een mooi loopjaar 2017!

 4. Wow, Jeroen. Jij weet precies hoe je vastgeroeste en extreme gefrustreerde ouwe zakken zoals mij weer laat voelen hoe het is als je erbij kunt zijn, zelf in die vrieskou, in die avondsfeer met al die kleuren en geuren uit de keukens, met die plannen en doelen die je je kunt stellen en die soms uitkomen, soms ook niet. Jullie zijn weliswaar uit mijn ogen, maar zeker nog niet uit mijn hart. Hopelijk tot binnen afzienbare tijd. Luc

 5. Pingback: Strijdmakkers | Brokkenlopers

 6. Pingback: Mijn eerste veldloop | Brokkenlopers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s