Marathon Zeeuws-Vlaanderen 15 april 2017

Dirk had dit voorjaar zijn zinnen gezet op een weinig bekende marathon: de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Zijn voorbereiding verliep allesbehalve optimaal, maar Dirk heeft desondanks een uitstekend resultaat neergezet. Hij doet zelf zijn verhaal.

Het parcours

De marathon van Zeeuws-Vlaanderen is niet zo’n grote: maximum 650 deelnemers. Dit jaar waren er ongeveer 500 lopers aan de start, waarin de Belgen traditioneel goed vertegenwoordigd waren wegens vlak over de grens. Gelijktijdig is er wel een estafettemarathon van een 100-tal ploegen van 4 deelnemers op hetzelfde parcours (die binnen de 15 minuten volzet was!). Als je loopgroepje na kilometers zwoegen door de wind plots wordt voorbijgestoken door een frisse, eenzame loper, moet je je dus zeker geen zorgen maken… De looprichting wordt elk jaar omgewisseld: in 2017 werd in Terneuzen gestart, en in Hulst gefinisht.

De hoogtemeters van het vlakke polderparcours zijn voornamelijk toe te schrijven aan dijken en wallen. Het eerste deel brengt je langs veel waterlopen: de Westerschelde, en talrijke kreken en grachten. Het landschap is landelijk en redelijk open: veel wind dus, hoewel die door het wat zigzaggende parcours nu eens in het nadeel, dan weer in het voordeel speelt. 1/3de van het parcours is onverhard. Er wordt meestal over kleine wegen gelopen.

De omstandigheden

De start was om 11u (we werden om 9u30 met een bus van Hulst naar Terneuzen gebracht). Het was 12°, wat fris door de wind, aanvankelijk zwaar bewolkt en op het einde zelfs zonnig, maar vooral: het bleef droog. De kleine landwegjes waren ondanks de nachtelijke regen in goede staat.

De voorbereiding en de wedstrijd

Diverse spierproblemen gooiden roet in het eten: de piste-intervallen vergingen me slecht, en ook de uithouding bleek in de wintermaanden aangetast te zijn. Daarom zette ik vooral op vele loopkilometers in i.p.v. op een specifieke snelheid. Het was dan ook afwachten wat het zou worden.

Het aanvangstempo was 13km/u, en ik besloot bij een groepje te blijven dat die snelheid liep (er stond redelijk wat wind toen). Aangezien ik in de voorbereiding al worstelde met 12km/u en pas in de laatste brokkenlopers-zomertoer de 13 nog eens haalde, leek het mij  weinig realistisch om zo de marathon uit te lopen, maar ik wou het toch proberen. Na 17km viel het groepje uiteen, geleidelijk bleek dat ik op mijn limiet zat. Na bijna 30km zakte het tempo duidelijk, en de laatste 8 km voelden erg zwaar aan. In de laatste km kon ik mits wat doorbijten het begintempo nog even terugvinden dankzij 2 voorliggers in het vizier. De benen waren serieus verzuurd. Het leverde een 70ste plaats op, op 513 deelnemers, in 3u20.

Ik was toch wel erg tevreden. De man met de hamer was er weer, maar ik heb al erger meegemaakt. En ik zat nog met de naweeën van buikproblemen eerder op de week. Het klassement had iets fraaier gemogen, maar anderzijds deed ik het dan toch vrij goed in mijn categorie M40 (21/154), terwijl ik op de drempel van promotie naar de volgende categorie sta. Er is dus nog hoop…

dirk1

dirk2

Advertenties

Een gedachte over “Marathon Zeeuws-Vlaanderen 15 april 2017

  1. Goed gedaan, Dirk! Zoals je zelf ook al schreef, is het belangrijkste referentiekader je eigen leeftijdscategorie. Als je ondanks de moeilijkere voorbereiding nog steeds bij de beste 14% zit, kan je terecht tevreden zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s