Marathon Eindhoven 8 oktober 2017 – verslag van Kevin

Ik ging naar Eindhoven met als doel om onder de 2u38′ en liefst zo dicht mogelijk tegen 2u35′ te eindigen met als geplande doorkomsttijd bij de halve marathon van 1u17′.
De voorbereiding was goed verlopen maar de laatste drie dagen voor de wedstrijd waren er toch wat twijfels doordat ik last had van een lichte verkoudheid, maar die bleek uiteindelijk niet veel effect hebben op de wedstrijd zelf.

De wedstrijddag zelf dan. Ik mocht starten in vak A bij de grote kanonnen en zette me dan ook maar achteraan in mijn startvak. Bij de start was ik iets te snel vertrekken, wegens gebrek aan tempobesef door adrenaline en door mijn horloge dat tilt sloeg en voor de eerste kilometer 2’50” aangaf. Na anderhalve kilometer heb ik dan ook mijn tempo wat verminderd en ben ik een groepje beginnen te zoeken. Uiteindelijk heb ik samen met een andere loper tot ongeveer iets voor het halve marathonpunt gelopen.

Bij de halve marathon kwam ik door op 1u16’30”, wat 30 seconden sneller was dan gepland, gemiddeld 3’38″/km. Ik heb de andere loper dan maar laten gaan omdat ik het gevoel had dat hij onregelmatig liep met variaties tot 3’30″/km. Van 22 tot 30 km liep ik zelf ongeveer 3’42″/km, wat prima op schema was om tegen 2u35′ aan te komen.

Maar vanaf 30 km begon ik last te krijgen van mijn maag, inclusief braakneigingen. Ik kreeg het daardoor ook moeilijker om mijn ademhaling fatsoenlijk te controleren en mijn energiepeil ging ook achteruit, zodat ik mijn tempo moest laten zakken. Van 35 tot 40 km kon ik nog even aanhaken bij de tweede Afrikaanse vrouw. Op zich was dat wel motiverend omdat zij er fysiek nog slechter aan toe was dan ik…

De laatste twee kilometer was het balanceren geblazen: niet te snel zodat ik toch heelhuids kon finishen, maar ook niet te traag om niet te veel tijd te verliezen. Bij de finish was er dan de ontlading, zowel mentaal als die van mijn maaginhoud. Geen 2h35, maar wel 2u37′. Ik had een tweetal minuten verloren in de laatste 12 km, waar ik gemiddeld 3’50″/km liep.

Ik ben tevreden van het resultaat, maar zit toch met een dubbel gevoel omdat een tijd van 2u35′ zeker wel in de benen zat. Een marathon lopen gaat echter meer dan alleen om hoe de benen aanvoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s