Marathon Eindhoven 8 oktober 2017 – verslag van Dirk

De voorbereiding van de marathon verliep allesbehalve vlotjes. Ik had in  het latere voorjaar amper nog intervaltrainingen gedaan, en de meeste lopen bleven beperkt tot 10-12 km. Ik hoopte in de aanloop naar de 3 maanden marathonvoorbereidingen terug vertrouwd te geraken met 20km-trainingen eigen te maken, maar dat plan werd doorkruist door verbouwingen (waardoor ik aanvankelijk zelfs geen marathon wou lopen). Verder gooide de warmte roet in het eten: ik verdraag die redelijk slecht bij het lopen. Ik haalde meestal de 12km/u niet meer, en moest vaak pauzes inlassen wat erg frustrerend was. Ik vreesde dan ook voor een supertrage marathon (> 3u30). Snelheid handhaven laat staan winnen was dus geen optie; ik probeerde op uithouding te werken. Pas in de laatste maand kwam er beterschap, zoals bleek bij de vrijdagse duurlopen. Dat was de bevestiging van wat ik vroeger al ondervonden had: als je blijft doortrainen, hoe slecht het ook gaat, sta je na 3 maand hoe dan ook verder dan in het begin. En het was allemaal ook een stimulans om terug regelmaat in mijn trainingen te krijgen. Ook al heb ik maar twee of drie duurlopen van +/- 30km kunnen afwerken.

Ik wou minstens de eerste helft van de marathon voorzichtig lopen (4’45” tot 5’00″/km), om ergens tussen km 21 en 30 te zien hoe het verder moest. Ik liet me inspireren door mijn ervaringen in Athene: korte lichte passen. De start ging goed, maar nog voor km 21 kreeg ik pijn aan de liezen. Na 10km ging dat gelukkig over. Na km21 ging het duidelijk moeizamer. Tegen km 31 voelde ik me voldoende beter om wat te versnellen. Niet zo duidelijk merkbaar in de loopdata blijkbaar, maar ik stak wel een aantal mensen voorbij. Het bleek wat te optimistisch want rond km 37 vertraagde ik terug, zonder evenwel het man-met-de-hamer gevoel te krijgen. In km 42 kon ik terug mijn begintempo halen, maar dat kostte uiteraard  beduidend meer moeite.

Eindbalans: ik heb mijn doelen gehaald nl. < 3u30 en redelijk stabiel en gecontroleerd lopen. De eindtijd is niet zo denderend op zich als ik die vergelijk met mijn andere marathons, ik verkeer niet bepaald in een euforiestemming daardoor, maar gegeven de omstandigheden in de voorbereiding vind ik dat desondanks toch nog heel goed. Ik heb nu al zeven marathons gelopen in de zone 3u20 – 3u25 op uiteenlopende parcours. Verscheidene oude kwaaltjes zijn achterwege gebleven. De door omstandigheden redelijk looparme taperingperiode is daar zeker niet vreemd aan.

Dirk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s