Marathon Eindhoven 8 oktober 2017 – verslag van Werner

Van woensdag tot vrijdag was ik voor het werk in Luxemburg en voelde aan als een verstoring in mijn laatste taperingweek. Koolhydraten stapelen kon dus niet voor vrijdagavond beginnen. Het korte duurloopje op donderdag kon ik gelukkig wel afwerken. Bij thuiskomst op vrijdag voelde mijn hoofd alsof het vol water zat. Mijn oren zaten dicht, mijn neus liet geen lucht meer door, dit zag er niet goed uit. Zaterdag stond er een kort loopje gepland, maar dat bleek onmogelijk. Het enige doel was overleven en hopen dat het snel beterde. Een hele dag in de zetel liggen en de noodzakelijke geneesmiddelen pakken, stond niet in mijn schema. Gelukkig kon ik wel mijn hoeveelheid carbo en isotone drank drinken.

Zondagmorgen ben ik veel te vroeg wakker en sta op om twintig over vijf. Vlug wat boterhammen smeren, de kids wakker maken en stipt om zes uur vertrekken we richting Eindhoven. Zonder verkeer komen we al voor half acht aan in het Beursgebouw voor het afhalen van het nummer en het afgeven van de eigen bevoorrading. Het omkleden zelf doe ik in het Belgian House.

Een half uur voor het startuur gaan we richting Mathildelaan en loop ik wat heen en weer als opwarming. Slechts een tiental minuten voor de eigenlijke start, zet ik mij in startvak B, net achter de elitelopers en andere toppers. Stipt om 10u klinkt het startschot en kunnen we eraan beginnen. De eerste kilometers niet te snel starten is de boodschap, maar toch lees ik na 1km 3’59”. De volgende kilometers verlopen wel korter bij mijn vooropgestelde tempo, zijnde 4’07”. Het gevoel is goed en ik heb de indruk dat dit niet te snel is. Na enkele kilometer zit ik in een gezellig groepje en hier hoop ik in te blijven. Na 13km gaat de snelheid iets omhoog en blijf ik mijn snelheid lopen. Mijn eerste persoonlijke bevoorrading staat op 15km en intussen heb ik gezien dat de even nummers rechts van de weg staat, maar ik vind mijn flesje niet. Even stoppen en toch ook maar aan de andere kant van de weg kijken, maar ook niets; mijn flesje is hier niet te vinden. Gelukkig heb ik mijn gelletjes hier niet aan bevestigd en kan ik gebruik maken van de bekertjes AA en water. Mijn tempo blijft echt stabiel. Nog nooit heb ik zo lang, zo perfect mijn tempo gehouden. Halfweg kom ik door in 1u27’. Zelfs met een positieve split kom ik onder mijn beoogde doel terecht. Geen stress, want ik voel me nog uitstekend.

171008_MarEindhoven-IS01

Zonder veel nadenken passeer ik de muur van de 30km. Nu begint de marathon; mijn langste duurlopen bedroegen dan ook maar 32km. Er is geen reden tot paniek en ik voel me nog steeds uitstekend. Bij mijn vorige marathons begonnen nu de krampperikelen en voorlopig voel ik er niets van. Toch zakt mijn tempo lichtjes richting 4’14”. Van 36 tot 38km loop ik echt langzamer, maar ik besef nog steeds niet waarom. Is het omdat ik op 35km wel mijn flesje vond en te veel gedronken heb? Ondanks mijn eigen bevoorrading komen de krampen toch roet in het eten gooien. Ik kan niet meer versnellen en voel dat mijn voeten onvoldoende bloeddoorstroming krijgen. Schoenen te vast? Mijn tenen wat op en neer bewegen gaat niet meer, want dat veroorzaakt nog meer pijn in mijn kuiten. Gewoon verder lopen zoals ik bezig ben, is het enige wat ik nog doen. Gelukkig herstelt het tempo zich naar 4’13”. Gelukkig blijven de krampen uit en loop ik met de glimlach de laatste kilometer in en naar de finish onder de drie uur. Missie geslaagd.

Tijdens de terugrit begin ik mij opnieuw minder goed te voelen en het duurt tot maandagavond eer ik me niet meer ziek voel. Is het door de adrenaline dat ik me een uur voor de start toch vrij goed voelde? Kan dat? Bovendien ben ik blij dat ik dag nadien nergens spierpijn voelde. Of zou ik toch nog beter kunnen en heb ik daardoor geen stijve spieren?

​Bij deze wil ik ook de aanwezige DCLA-sympathisanten bedanken voor de aanmoedigingen. Het doet echt deugd om je naam te horen tijdens dergelijke wedstrijden.

Dit verslag staat ook op de blog van Werner.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s