Marathon van Malta 25 februari 2018

Stijn bezorgde het volgende verslag van zijn marathon in Malta, waar hij op zoek ging naar een verbetering van zijn PR.

Midden december had ik de keuze gemaakt om vroeg op het jaar een marathon te lopen. Aangezien de keuze binnen Europa relatief beperkt is qua marathons in die tijdsperiode, viel mijn oog uiteindelijk op de marathon van Malta. Vooral het hoogteprofiel in dalende lijn zag er heel aanlokkelijk uit.

De voorbereiding liep vlotter dan verwacht, waardoor ik mijn initiële ambitie van 2u48 nog wat aanscherpte naar een streeftijd onder de 2u45. Na een beperkt ontbijt rond 5u30 klinkt stipt om 7u30 het startschot vlakbij de toegangspoort tot het historisch stadje Mdina. Temperatuur aan de start was een 15tal graden, niet te warm, maar komend van de vrieskou in België vraagt dit toch enige aanpassing. De eerste 5 km gaan in dalende lijn waardoor ik direct een stevig tempo te pakken heb en een serieuze voorsprong neem op mijn gepland schema. De 10 daaropvolgende kilometers blijf ik een (te?) stevig tempo aanhouden in het spoor van 2 medelopers. Tussen km 15 en 20 krijg ik het zeer lastig in een pittig stuk bergop, maagproblemen en overmatig zweten zijn mijn deel. Ik moet mijn metgezellen laten gaan, en ook mijn geplande energiegel op km 20 stel ik uit tot km 25. Halverwege kom ik alleen door in iets meer dan 1u21.

Ik bekom wat van de eerdere problemen, maar kilometertijden onder de 4’ behoren niet meer tot de mogelijkheden, en ook de opkomende zon doet geen deugd. Een (naar Maltese normen) lichte tegenwind voelt verfrissend, maar is niet echt bevorderlijk voor de snelheid. Hoewel het parcours netto (een kleine 200m) in dalende lijn gaat, zitten er onderweg toch ook wel heel wat korte beklimmingen in die stevig in de benen kruipen, een egaal tempo is onmogelijk. Na een solotocht van meer dan 20 km loop ik in de laatste km nog een Brit voorbij om te finishen in een tijd van 2u47’44”. Na een eerste gevoel van lichte ontgoocheling vlak na de finish, neemt niet veel later de tevredenheid de overhand in de wetenschap dat ik voor het eerst een marathon heb gelopen in een snelheid boven de 15 km/u.

Stijn

Advertenties

4 gedachten over “Marathon van Malta 25 februari 2018

  1. Super gelopen Stijn! Een marathon is altijd een beetje onvoorspelbaar. Die 2h45 zit er volgende keer zeker in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s