Intervaltraining 3 mei

Deze keer gaan we een tijdgebaseerde (dus geen afstandgebaseerde) piramidetraining uitvoeren. We gaan van lange intervallen naar (relatief) korte intervallen, waarbij de snelheid telkens wat omhoog gaat en dan terug naar lange tragere intervallen. Maar we baseren ons dus niet op de afstandsafduidingen, maar op ons horloge. Breng dus zeker je hartslagmeter of sporthorloge mee!

De indeling is als volgt (in minuten): 5-3-4-2-3-1-2-1-3-2-4-3-5. De stukken in vet/onderstreept zijn de intervallen en de andere zijn de rustpauzen. In het begin is de rustpauze wat ruim, maar dat is om het beter te memoriseren: de intervallen gaan van 5 naar 2 en terug naar 5; de rustpauzen van 3 naar 1 (twee keer 1!) en terug naar 3. Wees gerust, ik breng spiekbriefjes mee.

De snelheid bepaal je zelf, maar je moet telkens wat sneller gaan. Het interval van drie minuten moet ongeveer aan 800m-tempo, dat van twee minuten uiteraard wat sneller en die van vier en vijf uiteraard een stuk trager. Begin dus niet te voortvarend; dit is een tempogevoeltraining. Als je twijfelt kan je elke keer een seconde per 100m aftrekken/toevoegen, bv. als je 800m-tempo 22″/100m is loop je: 24-23-22-21-22-23-24. We gaan trouwens ook proberen om kleine groepjes te vormen.

Ten slotte: je hoeft niet de hele tijd naar je horloge te staren; het is niet erg om vijf à tien seconden te lang of te kort te lopen. Let it go 🙂

Advertenties

Een gedachte over “Intervaltraining 3 mei

  1. Achteraf: mijn gemiddelde tempo’s in min/km: 5′: 4’17” – 4′: 4’10” – 3′: 4’08” – 2′: 4’03” – 3′: 4’07” – 4′: 4’07” – 5′: 4’15”. De tweede 4′ was wat te snel, maar de rest was OK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s